21 березня – народився Клайв Маккей

1898 – народився Клайв Маккей (Clive McCay; 1898-1967) – американський біохімік, дієтолог, геронтолог і професор тваринництва в Корнельському університеті (1927-1963), який детально вивчав вплив харчування на старіння. Він встановив, що обмеження калорій збільшує тривалість життя щурів. Це був важливий фактор, що спонукав до подальших досліджень та експериментів у галузі харчування та довголіття. Вчені досі намагаються зрозуміти зв’язок між обмеженням калорійності та довголіттям. Після відкриття зв’язку між низькокалорійною дієтою та довголіттям Маккей розробляв поживні раціони та створив Корнельський хліб (Cornell Bread – хліб з високим вмістом білка та вітамінів). Іншим важливим внеском Маккея була перша робота з гетерохронного парабіозу: з’єднання кровоносних систем молодої та старої тварин, що призводить до омолоджувальних ефектів на тканини старої тварини (проте короткострокових) та дегенеративних змін у молодої. Цим була продемонстрована роль системних факторів у старінні.

Автор ідеї та упорядник – О. А. Галушко
Редакція та дизайн – С. А. Михальський