Відійшла у вічність член-кореспондент НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки України, професор Світлана Михайлівна Кузнецова

СВІТЛАНА МИХАЙЛІВНА КУЗНЕЦОВА (29.01.1941 – 13.06.2024)

З глибоким сумом сповіщаємо, що 13 червня 2024 року відійшла у Вічність Світлана Михайлівна Кузнецова – видатний український невролог, член-кореспондент Національної академії медичних наук України (2011), доктор медичних наук (1989), професор (2000), Заслужений діяч науки і техніки України (2008), лікар вищої категорії, завідувачка відділу судинної патології головного мозку ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України» (з 1992).



Світлана Михайлівна свій професійний шлях присвятила роботі в Інституті геронтології, у який вона прийшла працювати відразу після закінчення медичного інституту у 1965 році. В інституті геронтології вона пройшла науковий і медичний шлях від ординатора і аспіранта до члена-кореспондента НАМН України.

Широкий спектр наукових інтересів Світлани Михайлівни включав вивчення регіонально-етнічних аспектів старіння ЦНС та формування цереброваскулярних захворювань, аналіз вікових, патогенетичних механізмів реорганізації функціонального стану мозку у хворих на інсульт, визначення ролі генетичних факторів в патогенезі інсульту, розробка та впровадження в практику реабілітаційних комплексів для хворих на інсульт. Комплексні клініко-неврологічні, електрофізіологічні та цитогенетичні обстеження осіб з різною спадковою схильністю до інсульту дозволили С. М. Кузнецовій виділити конституціональні типи біоелектричної активності головного мозку та варіанти хромосомного поліморфізму у осіб з високим ризиком розвитку інсульту. Були встановлені вікові, патогенетичні та півкульні особливості реорганізації метаболізму, церебральної гемодинаміки, електрогенезу мозку та їх взаємин у хворих на інсульт та з урахуванням цих особливостей розроблені сучасні високотехнологічні реабілітаційні комплекси.

С.М. Кузнецова — активний учасник та організатор багатьох експедиційних досліджень на Кавказі, Криму, західних регіонів нашої країни, Азербайджані, де Інститут досліджував місцевих довгожителів, у тому числі, їх особливості нервової системи та генетичні відмінності. В експедиційний час було обстежено більше 15000 осіб та отриманий безцінний науковий матеріал.

Комплексні клініко-неврологічні, електрофізіологічні та цитогенетичні обстеження осіб з різною спадковою схильністю до інсульту дозволили виділити конституціональні типи біоелектричної активності головного мозку та варіанти хромосомного поліморфізму у осіб з високим ризиком розвитку інсульту. На основі даних досліджень були сформовані програми по профілактиці інсультів. Встановлені вікові, патогенетичні та півкульні особливості реорганізації метаболізму, церебральної гемодинаміки, електрогенезу мозку та їх взаємин у хворих на інсульт та з урахуванням цих особливостей розроблені сучасні реабілітаційні комплекси, та програми реабілітації, які увійшли до практичного їх використання у  клінічному відділенні та багатьох медичних центрів нашої країни.

Світлана Михайлівна завжди цікавилась останніми технологічними новаціями у галузі неврології та нейрореабілітації та намагалась максимально швидко їх залучити у свою наукову та медичну роботу. Так, перший в Україні транскраніальний магнітний стимулятор почав працювати саме в інституті геронтології, у відділі професора С.М. Кузнецової, де невдовзі вийшла перша монографія науковців,  що базувалась на досвіді застосування даного методу у пацієнтів літнього віку. Згодом у відділі був застосований прилад транскраніальної мікрополярізації, який також був ефективно використаний у реабілітаційних процедурах.

З 2014 року відділ, якій очолює професор С.М. Кузнецова, відкриває нову сторінку у своїй діяльності – лікування та реабілітація військових та членів добровольчих батальйонів, що приймали участь у захисті України від  російської агресії. За цей час був накопичений значний досвід із надання високоефективної медичної допомоги нашим захисникам, яким ефективно користується інститут геронтології з першого для широкомасштабної війни, активно допомагаючи нашім військовим медичним установам.

Усі неврологи, лікарі та науковці  інших спеціальностей, члени Національної академії медичних наук України добре пам’ятають першу та одну із найбільших неврологічних конференцій незалежної України, яку започаткувала Світлана Михайлівна, – «Актуальні питання неврології», конференцію, яка проходила до 2014 року у м. Судак, потім у Трускавці, а згодом у Києві та збирала тисячі слухачів. Участь у якій брали практично усі спеціалісти України та багато закордонних колег. Навіть незважаючи на складні обставини, професор С.М. Кузнецова організувала та провела свою останню, 30-ту конференцію, з безумовним наголосом на сучасній кардіо-неврологічній допомозі військовим та постраждалим у наслідок війни українцям, у травні 2024 року.

Кузнецова С.М. – директор Українського геріатричного реабілітаційного центру, член президії Міжнародній асоціації організацій в галузі неврології та нейронаук, голова Асоціації кардіоневрологів України, віце-президент Медичного технологічного об’єднання «Інсульт» в рамках міжнародного фонду реабілітації інвалідів імені Св. Пантелеймона, експерт комісії з вікових аспектів застосування лікарських засобів Державного експертного центру України, член редколегій 6 фахових журналів.

За свій вклад в науку, медицину та розбудову сучасного українського суспільства Кузнецова С.М. була  нагороджена званням Заслужений діяч науки і техніки України, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, грамотою Верховної Ради України “За заслуги перед Українським народом”, премією ім. Д.Ф.Чеботарьова НАН України. Автор 375 наукових праць, серед яких 3 монографії. Підготувала 3 доктори та 13 кандидатів наук.

Світлана Михайлівна Кузнецова була непересічною особистістю, видатним науковцем, добрим і чуйним лікарем, прекрасним другом і колегою… Багатьом Світлана Михайлівна запам’ятається як людина, яка завжди готова була готова надати наукову пораду та підтримку та свою високопрофесійну медичну допомогу…

Висловлюємо щире співчуття сину Світлани Михайлівни – Віктору Валерійовичу Кузнецову, рідним, близьким і колегам, які втратили сьогодні надійного друга і порадника.
Вічна пам’ять про Світлану Михайлівну Кузнецову назавжди залишиться в наших серцях.

Колектив ДУ «Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМН України»