ЛАБОРАТОРІЯ ГЕРОДІЄТЕТИКИ

Керівник – кандидат медичних наук Людмила Леонідівна СИНЄОК

У 1958 р. професором Миколою Карловичем Вітте була створена лабораторія фізіології та гігієни праці і харчування. У 1966 р. з цього підрозділу виділена в самостійний структурну одиницю лабораторія гігієни харчування, яка у 1978 р. перейменована у лабораторію геродієтетики.

Керівниками лабораторії були: доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат двох Державних премій України Юрій Григорович ГРИГОРОВ (1966-2010), кандидати медичних наук Таїсія Мефодіївна СЕМЕСЬКО (2010-2012), Юрій Вікторович ГАВАЛКО (2015-2016), Мар’яна Cтаніславівна РОМАНЕНКО (2017-2022). Людмила Леонідівна СИНЕОК (2012-2014, 2022-теперішній час).

Основні напрями діяльності:

  • вивчення зв’язку харчування із кардіометаболічним здоров’ям під кутом біологічних та соціальних ритмів
  • дослідження кишкового мікробіому як складової метаболічного здоров’я
  • аналіз впливу харчування на стан здоров’я людей старших вікових груп (в сім’ї, організованих колективах, регіонах з високим рівнем довголіття, в різних регіонах України);
  • вивчення впливу харчових навантажень (жирами різного походження, білками, вуглеводами) на обмін речовин старіючого організму;
  • експериментальні дослідження щодо збільшення тривалості життя лабораторних тварин під впливом різних харчових раціонів, калорійно обмеженого харчування, підвищення в їжі лужних валентностей;
  • розробка та впровадження функціональних продуктів харчування;
  • інтервенційні клінічні дослідження (харчові продукти, мінеральні води, дієтичні добавки)

На основі фундаментальних та прикладних досліджень, виконаних в лабораторії, сформульовано основні наукові принципи геродієтетики щодо організації раціонального харчування для людей старших вікових груп з метою  профілактики залежної від віку патології та передчасного старіння.

Визначено норми харчування для людей старших вікових груп. Розроблено середньодобові набори продуктів харчування, які використано при організації харчування у будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів (Постанова Ради Міністрів СРСР № 1012 від 30.10.1985), в госпіталях для ветеранів Великої вітчизняної війни (Наказ МОЗ України № 262 від 21.04.2009).

В лабораторії створено понад 20 функціональних продуктів харчування для людей старших вікових груп, на які отримано 25 авторських свідоцтв на винаходи і патентів. Серед них – «Геролакт», «Лактогеровіт» (кисломолочні напої з заданим бактеріальним та хімічним складом, збагачений вітамінами та мікроелементами), бактеріальна закваска «Геросан» для виробництва кисломолочних продуктів; «Космол» (сухий кисломолочний продукт, збагачений солями кальцію та вітамінами С, Д, Е), безалкогольний напій «Родничок» та квас «Український», цільнозерновий хліб «Колос», хліб, збагачений вітаміном D, та ін.

У 2014 р. завдяки спільній роботі інститутів-розробників (ДУ «Інститут геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова НАМН України», Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України,  Інститут продовольчих ресурсів НААН України) та групи компаній «Молочний Альянс» налагоджено виробництво «Геролакту» на  Яготинському маслозаводі.

Медичні послуги. Спеціалісти лабораторії проводять індивідуальні консультації пацієнтів, які бажають отримати кваліфіковану оцінку стану власного харчування та здійснити його корекцію.

Нагороди і відзнаки. Григоров Ю.Г. – Заслужений діяч науки і техніки України (1997), Державні премії УРСР (1989) та України (1997) в галузі науки і техніки.

Завідувачка лабораторії:
Людмила Леонідівна Синєок к.мед. н. Автор та співавтор 180 наукових праць, у тому числі 1 довідкового посібника, 42 статей, з яких 3 опубліковані за кордоном. Співавтор 5 рацпропозицій, 4 патентів України, 4 методичних рекомендацій та інформаційних листів.

Наукові співробітники:

Мар’яна Станіславівна Романенко к.мед. н., лікарка-терапевт, лікарка-дієтологиня. Понад 20  років медичної практики. Автор та співавтор 85 наукових праць, у тому числі 1 підручника, 49 статей, з яких 7 опубліковані за кордоном. Співавтор 2 патентів України та 2 методичних рекомендацій. На даний нас працює за грантом у Інститут харчових наук і харчування людини, Ганноверський університет імені Лейбніца (Institute of Food Science and Human Nutrition, Leibniz University Hannover, Німеччина).

Любов Валентинівна Півень – лікарка-дієтологиня, психологиня, магістерка психології, сертифікована фахівчиня з психосинтезу, фахівчиня з роботи з розладами харчової поведінки, співзасновниця та членкиня правління Українського інституту психосинтезу. Понад 10 років медичної практики. Автор та співавтор 11 наукових праць, у тому числі 4 статей, з яких 2 опубліковані за кордоном.

Наші поточні дослідження ➡

Наукові публікації лабораторії геродієтетики

Контакти: телефони: +38 (067) 367-3753, +38 (093) 914-7360.
Наша сторінка у соцмережі Facebook

Запитання або повідомлення для керівника лабораторії геродієтетики
Всі поля обов'язкові до заповнення