ЛАБОРАТОРІЯ ЕНДОКРИНОЛОГІЇ

Керівник – кандидат біологічних наук Тетяна Олексіївна ДУБІЛЕЙ

Лабораторія створена у 1958 р., її першим керівником була доктор медичних наук Наталія Василівна Свечнікова, в 1978-2000 рр. лабораторію очолював доктор медичних наук, професор Нестор Сергійович Верхратський.

Експериментальні дослідження лабораторії спрямовані на з’ясування змін гормональної регуляції при старінні. Встановлено вікові особливості базальної та індукованої стресом секреції гормонів: зміни концентрації гормонів при старінні поєднуються з протилежно спрямованими змінами чутливості до гормонів, змінами співвідношення вільних і зв’язаних форм гормонів, ослабленням процесів розпаду гормонів. Показано, що при старінні відбуваються зрушення механізмів регуляції щитоподібної залози, наднирникових та статевих залоз. Важливу роль у цьому відіграють зміни обміну медіаторів у гіпоталамусі та інших ділянках головного мозку: посилюються серотонінергічні та послаблюються адренергічні  впливи у контролі базальної та індукованої стресом секреції АКТГ, кортикостерону та вазопресину. Вивчення вікових змін функціонального стану та діапазону адаптаційних можливостей ендокринних залоз показало збереження високої функціональної активності системи гіпоталамус-гіпофіз-кора наднирників старих тварин в умовах хронічного ситуаційного стресу. Виявлено індивідуальні особливості впливу стресу на тривалість життя тварин. Доведено можливість підвищення здатності старих тварин переносити стрес шляхом збагачення раціону холіном та блокаторами холінестерази.

У співпраці з лабораторією фізіології встановлено геропротекторний ефект хронічної електричної стимуляції позитивних емоціогенних зон та зменшення тривалості життя в результаті хронічної електричної стимуляції негативних емоціогенних зон гіпоталамуса у старих тварин. Показано відновленні концентрації гормонів щитовидної залози, сім’яників та наднирників у старих тварин при хронічній електричній стимуляції позитивних емоціогенних зон гіпоталамусу. Електролітичне пошкодження цих зон, навпаки, призводить до змін гормонального статусу, які притаманні старінню, цукровому діабету та метаболічному синдрому. Крім того, старіння емоціогенних зон гіпоталамуса сприяє розвитку експериментальної морфінової залежності. Показано, що малі дози агоністів і антагоністів опіоїдних рецепторів збільшують тривалість життя Drosophila melanogasterта мишей.

В лабораторії проводяться дослідження, спрямовані на оптимізацію застосування геропротекторних засобів. Очікується, що послідовне застосування таких засобів у ранньому віці і в старості дозволить продовжити період здорового життя і уповільнити розвиток вікових функціональних порушень.

Контакти: телефон +38 (044) 430-0568, моб. +38 (067) 959-5616.